piątek, 12 lutego 2016

Bombowy sernik z granatem-bez cukru


Sernika już prawie nie ma :P tym czasem oto przepis:

Na spód:
Niepełna szklanka płatków- ja wybrałam żytnie
1 duży banan
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka tahini
2 łyżki nasion słonecznika
mleko około 100-150 ml (tak by nadać im papkowatą konsystencję)
łyżka miodu

Banana rozgnieść, płatki namoczyć w mleku połączyć, dodać obie mąki, tahini i nasiona słonecznika, dodać łyżkę miodu.  Zagnieść i oprószyć mąką. Wyłożyć formę do tarty i wstawić na 10-15 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do ok 180-200 stopni. Ciasto piec 30-40 minut.

Na wierzch:

2 granaty
3 kiwi
ser śmietankowy półtłusty 250 g
mleko (do nadania kremowej konsystencji)
lub 300 g mascarpone
żelatyna wg opakowania w ilości na pół litra lub czerwona galaretka bez cukru
woda ok 350-400 ml
łyżka miodu
2 łyżki wiórków kokosowych

Granaty i kiwi obrać, kiwi pokroić w plasterki i opłukać wrzątkiem
Jeśli wybrałeś wariant z gotową galaretką rozpuść ją (opakowanie na 500 ml) w trochę mniejszej ilości 350-400 ml wg przepisu i odstaw w chłodne miejsce do momentu aż zacznie gęstnieć. Jeśli wybrałeś żelatynę zblenduj owoce granatu, rozpuść w nich z wodą żelatynę i postępuj podobnie. Gdy zacznie gęstnieć wylej zawartość na upieczony spód. Odstaw do lodówki i poczekaj aż galaretka stężeje. Ser zmiksuj z odpowiednią ilością mleka by nadać kremową konsystencję dodając łyżkę miodu i wiórki kokosowe, lub jeśli wybrałeś mascarpone lub odpowiednią ilość sera "na sernik" dodaj tylko miód i wiórki. Tak przygotowaną masę wyłóż na galaretkę z granatem, udekoruj pokrojonym kiwi.

Słodycz w cieście świetnie zastępuje banan, miód i granaty, które same w sobie są dość słodkie/ miodowe w smaku. Smacznego ! ;)

P.S Oczywiście od tego ciasta nie przytyjesz jeśli zostaniesz przy jednym kawałku ;) Jeśli cię kusi podziel się z bliskimi- na pewno nie odmówią :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz